Däckbalansering

För att undvika ojämn slitning på däcken, vibrationer och obehag vid körning är det viktigt att balansera hjulen. Våra balanseringsvikter finns i olika material och storlekar, normalt placeras de på fälgens in och utsida för att fördela vikten jämnt runt hjulets rotationsaxel.

Balansering av däck

När man balanserar däck så använder man ofta hjulvikter. De placeras vanligtvis på fälgens insida, utsida och utjämnar eventuella obalanser i hjulet genom att fördela vikten jämnt runt hjulets rotationsaxel. På så sätt minskar slagvikter risken för ojämnt slitage på däcken, vibrationer och obehag när man kör fordonet. Balanseringsvikter kan vara tillverkade av olika material, såsom zink eller stål, och finns i olika storlekar och vikter för att passa olika fordon och däck.

Viktigt med balanserade däck

Om man har en skakande ratt och märkbar obehag  medan man kör fordonet är alla tecken på att dina däck är dåligt balanserade. Efter att ha bytt däck, varit med om en punktering är balansering ofta ett nödvändigt steg för att man ska få ordning på.

Kan vara farligt att köra med obalanserade hjul

Hjulvikter är viktiga eftersom god balans kan förbättra prestanda i körning och driftskomfort. Felaktig balansering, förutom att skapa obehag i körning, kan också visa sig vara ganska farligt och sliter på fordonet.

I dom flesta fall så kan man åtgärda obalans med balanseringsvikter

Hjulvikter för att balansera hjul hjälper till att åtgärda de vanligaste orsakerna till hjulobalans, oftast att däck och fälgar inte är tillverkade perfekt eller att däcken placeras felaktigt på fälgarna.

Obalans kan bero på andra orsaker

Andra orsaker till hjulobalans kan vara slitage på däcken, fordonets stötdämpare eller skadade fälgar som har kört ner ett hål eller dylig.

sv_SESvenska